Hvor kommer uttrykket Han hadde ikke nåla i veggen fra?
M.

Utsagnet han hadde ikke nåla i veggen er et uttrykk for fattigdom, og det forekommer i to varianter: ikke ha/eie nåla i veggen; ikke ha/eie nåla på kroppen, jf. disse to ordboksdefinisjonene:
Norsk ordbok med 1000 illustrasjoner, s. 603 under oppslagsordet nål: (fam.) de eier ikke n-a i veggen ): er lutfattige [gno. nál].
Norsk riksmålsordbok, bind III, s. 400 under oppslagsordet nål: ikke eie (ha) nålen (alm. fam. nåla) i veggen (sj.: på kroppen) ikke eie noget som helst, være utfattig: saa havde Dere siddet igjen her uden naala i væggen og filla på kroppen [Vilhelm Krag, Baldevin 1925] / han var saa fattig at han ikke eiede naalen paa kroppen [Asbjørnsen & Moe, Norske Folkeeventyr 1843].

Ordboksdefinisjonene påpeker at uttrykket er såkalt familiært, med andre ord at det tilhører den utvungne, uformelle dagligtalen.

Uttrykkets opphav er imidlertid vanskeligere å gjøre rede for. Når det først ble tatt i bruk, vet jeg ikke, men det finnes i en ordspråksamling fra 1682 av den danske presten, språkforskeren og folkeminnesamleren Peder Syv.

Aldrende kan man nok dermed trygt si at uttrykket er, men hvor gammelt er som nevnt uvisst.

Det man imidlertid vet, er at folk «i gamledager» bokstavelig talt brukte veggen som oppbevaringssted for diverse husgeråd som for eksempel skjeer og tallerkener. Når de ikke hadde en eske, et skrin eller lignende til å legge sine nåler i, er det derfor ganske sannsynlig at også disse ble stukket i veggen. Hvis man ikke engang hadde en nål i veggen, skulle det da være et ganske tydelig tegn på fattigdom.

Svaret er noe forkortet.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

0 Comments
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer