En tale kan sette mennesker og ideer i bevegelse, til og med endre historien.

Det er ikke de skriftlige arbeidene til Martin Luther King, Jr., som blir sitert om og om igjen. Eller Reagans pressemeldinger om forholdet til Sovjetunionen. Nei, noen av de viktigste ordene i vår nyere tids historie ble fremført muntlig.

Når det er sagt, så ble I Have a Dream og Ich Bin ein Berliner først skrevet ned, og sikkert redigert et utall ganger før de udødelige ordene drønnet ut av mikrofonen.

Så det å kunne skrive en overbevisende tale er minst like viktig som fremførelsen. Hvordan kan man bli en bedre taleskriver? Heldigvis er det noe som kan studeres og læres.

Vinca LaFleur Når Vinca LaFleur gir råd om å skrive taler og foredrag er det verdt å lytte.Les også:

Dette lærte jeg av en av de beste på feltet, Vinca LaFleur. Hun er tidligere taleskriver for president Bill Clinton, nå partner i West Wing Writers. Her hjelper hun privatpersoner og store firmaer med å få frem sitt budskap i en av verdens mest taleføre byer, Washington DC.

Nysgjerrig på mer ba jeg Vinca med ut på en kaffe.

Hva definerer en perfekt tale?

En perfekt tale har gjort jobben sin! En tale kan ha mange oppgaver: Vinne stemmer, overtale aksjeeiere til å støtte en ny oljerørledning eller sende et nygift par ut i verden. Det er ikke så nøye om tilhørerne husker hvert eneste ord, men de må bli motivert til handling. De må sitte igjen med god og energisk følelse, og et brennende ønske om å gjøre det taleren ber om.

Hva er ditt #1 tips for å starte taleskrivingen?

Gjør grundig research. Du må studere tilhørerne og anledningen for talen. Hva er forventningene, hvorfor er talen på agendaen? Som Lincoln sa det, har jeg åtte timer til å kutte ned et tre, bruker jeg 6 av dem på å kvesse kniven.

Hva burde man ungå i en tale?

Fornærm aldri tilhørerne! Ikke stjel andres arbeid, og ikke prat for lenge. Respekter tiden man har blitt gitt, ikke minst er dette viktig om man har en presentasjon som en del av et panel. En tale burde vare i maks 20 minutter. Humor kan være vanskelig. Best om den er rettet mot seg selv. Da viser en at man har selvironi og det kan også være med på å stilne kritikere om man kan gjøre narr av seg selv før de rekker å gjøre det.

Hvordan kan man bli en bedre taleskriver?

Det finnes mange gode bøker om emnet, men den beste, som egentlig ikke handler spesifikt om taleskriving er Made to Stick av Chip og Dan Heath. Forfatterne forklarer hva det er som gjør at vi husker visse budskap og ikke andre. For å bli en best mulig taleskriver må man studere andres taler. Hør etter hva folk sier, hva er det som fungerer og hva er det som høres falskt ut? Kan det samme fungere for meg, for min historie? Samle på taler du synes er gode og bruk dem som inspirasjon når du selv skal skrive.

Hva gjør at vi husker en tale?

Historiene i den. De får et poeng gjennom og engasjerer publikum. Er historiene lette å huske er de også lette å gjenfortelle, slik at budskapet fortsetter å bli spredt lenge etter at talen er ferdig. Ellers er lister og akronymer gode måter å få folk til å huske budskap.

Hvor viktig er det å øve seg på å holde taler?

Øvelse gjør mester! Vi har mange muligheter til å øve oss, så vi burde bruke dem. Du vil aldri angre på at du var den som reiste deg og sa noen ord, og du vil bli husket for det.

Det er viktig å være bevisst på kroppspråk, men tanken på det må ikke paralysere deg. Noen er mer komfortable på en scene enn andre. Det er lettere å forberede seg om man vet hvordan scenen er satt opp, hva slags type mikrofon det er, om det er talerstol eller ikke. Størrelsen på rommet kan ha betydning for kroppsbevegelsene dine, for et stort lokale krever større fakter. Øv deg foran speilet!

Til sist, hva er din absolutte favorittale?

Min favorittale er den Bobby Kennedy holdt den 4. april 1968 da han viderebragte budskapet om drapet på Martin Luther King, Jr., til det amerikanske folk, på stående fot og helt uten manus. Den er fantastisk fordi han har et svært viktig budskap. Han bruker små ord. Han siterer poesi (sjelden vi ser det hos amerikanske presidenter i dag!) og han har sin egen personlige erfaring som gjør talen ekstra sterk.

Hvis du fortsatt vil lære mer om taleskriving burde du også lese Vinca LaFluers tips til taleskriving og sjekkliste for forarbeid.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

0 Comments
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer