Vi diskuterer sa snørra skvetter hvordan følgende setning, som sto i Harstad Tidende forleden, skal skrives: – Hvem stikker av med fortjenesten på mølja?, spør fisker Harald Moe.

Alle – unntatt han som skrev setningen – er enig om at både spørsmålstegn og komma definitivt er feil. Jeg mener det skal være komma. Noen av kollegaene mener spørsmålstegn. På nettet får jeg mange treff både på tegnsetting og kommaregler. Men mye er krank kjetting. Hva er rett – og hva er regelen? Sjøl mener jeg regelen er klar: Komma mellom to setninger. Det er den aller første kommaregelen, såvidt jeg husker. Også når det dreier seg om ei spørresetning i direkte tale, og ei fortellende.

Dermed punktum. Verre er det ikke.

K.G.
journalist, Harstad Tidende

Svar

Kjære K.G.
Jeg får håpe diskusjonen har falt til ro, for om mitt svar er egnet til å dempe gemyttene, tør jeg ikke garantere. Saken er nemlig den at både du og dine kollegaer har rett; man kan bruke både komma og spørsmålstegn i den setningen du spør om – men ikke begge deler samtidig. Man må holde seg til enten det ene eller det andre. Det kan man finne belegg for i Finn-Erik Vinjes Skriveregler.

I 7. utgave står følgende:

Komma ved etterstilte anførende setninger som sa han, mente han, trodde han, smilte han.
Jeg har fortalt deg om Inga, ropte hun.
I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg.
Jeg tror du er forelsket, smilte hun.

Dermed også: – Hvem stikker av med fortjenesten på mølja, spør fisker Harald Moe.

Men også spørsmålstegn er korrekt.

Spørsmålstegn etter direkte spørsmål
Er det du som har skrevet boka?
Et kakestykke til?
«Hvorfor er du så ekkel?» spurte hun. (Ikke komma foran anføringsverbet.)
Når anførselstegn sløyfes:
Hvorfor er du så ekkel? spurte hun. (Ikke komma foran anføringsverbet.)

Følgelig også:
– Hvem stikker av med fortjenesten på mølja? spør fisker Harald Moe.

Jeg håper dette kan være til hjelp.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

3 Comments
Eldste
Nyeste Mest populære
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer
Tor Martin Kristiansen

Heter det ikke «kolleger» og «kollegene» lenger?

Joda, det gjør det. Om du vil bruke «kolleger» og «kollegene» eller «kollegaer» og «kollegaene» er, som så mye annet for tiden, valgfritt.

Joda, det gjør det. Om du vil bruke «kolleger» og «kollegene» eller «kollegaer» og «kollegaene» er, som så mye annet for tiden, valgfritt.