Skrivesperre kan være uutholdelig frustrerende. Helt uten grunn virker hvert eneste ord som skrives feil. Hodet tømmes for tanker etter hvert som den ene ideen etter den andre avvises av en selvsensur som har gått amok. Til slutt er alt tomt og håpløst. Vel, det finnes håp. Her er tre måter å vinne over skrivesperren.

1. Begynn å skrive likevel

Det høres dumt ut at du skal skrive når du ikke klarer å skrive, men skrivesperre er en dum lidelse som fortjener en dum kur. Selv om mange føler det sånn, så er ikke skrivesperre en lammelse. Da må du heller ikke oppføre deg som om det er det.

Så tving deg selv til å skrive noe. Hva som helst, uansett om det er relevant eller ikke. Du kan beskrive stolen du sitter på eller været utenfor, du kan ramse land i Europa, eller lufte ut litt aggresjon. Det viktigste er at du skriver.

Og når du har kommet i gang, fortsett å skrive i minst ti minutter. Da har du kommet inn i en rytme og et tankesett som ikke ligger så langt fra der du ønsker å være. Når du kommer dit må du – uten unødvendig pause – skrive deg inn på det sporet du opprinnelig ville være på.

2. Lag en liste

Tenk ut hovedpunktene i det du vil få frem, og skriv det ned i listeform. Hva skjer? Hvor foregår det? Når? Hva er det viktig at leseren husker?

Hvis du skriver en kriminalroman, kan listen bestå av Mordet på enkefru Syversen. I soverommet i huset på Grefsen. En mørk og regntung natt. Viktig å huske at enkefru Syversen hadde funnet fotspor i snøen utenfor. Etc. Hvis du derimot skal skrive en rapport for Statoil bestå listen av Fikk kontrakt. I Tyrkia. Fra 1. januar neste år. Husk at vi tapte en lignende kontrakt i fjor.

Etter hvert som du fyller ut listen med viktige poenger kan du begynne å organisere bitene på siden, slå dem sammen eller skille dem fra hverandre, og fylle ut med flere viktige detaljer. Før du vet ordet av det skriver du.

3. Bruk den andre hånden

Dette rådet høres også rimelig dumt ut, men det er faktisk to grunner til at det virker. For det første hjelper det å gjøre noen endringer. Å skifte fra PC-skjerm til penn og papir, fra skrivebord til sofa, fra kontor til kaffebar, fra stille omgivelser til støyende omgivelser, eller tilbake, kan løsne på noe inne i deg. Nye forhold gir nye impulser, nye impulser gir nye innfallsvinkler og ny inspirasjon, og det kommer veldig godt med når man står fast.

Men, én endring gir bedre avkastning enn de andre, og det er å ta pennen i den andre hånden. Hvis du er høyrehendt, forsøk å skrive med venstre hånd en stund. Skriften kommer til å se barnslig, for ikke å si uleselig ut, men det er får du tåle.

Når du skifter styrende hånd, skifter du nemlig også maktfordelingen i hjernen. Når du tar pennen i venstre hånd, gir du høyre hjernehalvdel – som regel den kreative delen – mer å si. (Joda, kroppen er av og til så mekanisk anlagt. Ta for eksempel øynene: en person som forsøker å huske et bilde vil ofte se opp og til venstre, mens en person som forsøker å danne seg et bilde i fantasien vil se opp og til høyre.) Forsøk det, du blir kanskje overrasket.

Det er selvsagt ingen garantier for at noen av disse teknikkene fungerer for deg, men alle tre virker for noen. Og med mindre man er for stolt av skrivesperren sin til å gi slipp på den – slik veldig mange er – kan det ikke være verre å forsøke disse metodene enn å ikke gjøre noe.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

2 Comments
Eldste
Nyeste Mest populære
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer
silverscents

Bør venstrehendte med skrivesperre ta pennen i høyre hånd da?

dj

ja