Rudolph Flesch
Lettskrivnings-sjefen selv, Rudolf Flesch.

Legg bort det «sofistikerte» språket ditt, med de blomstrende formuleringene og de gode fremmedordene. Det vil ikke hjelpe deg å skrive bedre.

Tvert imot: Hvis du vil skrive bedre må du sette lesbarheten høyest. Det betyr at du må ha færre stavelser i hvert ord, færre ord i hver setning og færre setninger i hvert avsnitt.

Mr. Flesch

Den største kjendisen i lesbarhetsbransjen er Rudolf Flesch. Han var født, oppvokst og utdannet som jurist i Østerrike, men flyttet som voksen til New York, der han tok doktorgrad i engelsk ved Columbia University.

Resten av livet var han en lesbarhetsaktivist.

Han skrev flere bøker om hvordan skrive bedre og enklere engelsk – både i dagliglivet og forretningslivet. Han skrev også egne bøker myntet på jurister og byråkrater.

Flesch ga oss også to populære verktøy for å måle lesbarheten i det vi skriver. Testene – The Flesch Reading Ease Test og The Flesch–Kincaid Readability Test – fungerer best på engelsk, men kan også hjelpe oss som skriver på norsk.

Den første av de to testene rangerer tekst på en skala som for det meste går fra 0 og 100 (selv om det er teoretisk mulig å score både høyere og lavere). Her er det om å gjøre å komme så nær 100 som mulig. Når scoren kommer under 40 begynner det å bli vanskelig å følge med, selv for høyt utdannede og beleste lesere.

Den andre testen – den Flesch laget sammen med Kincaid – anslår hvor mange års utdannelse man må ha for å få noe ut av teksten. Men selv om du vet at alle leserne dine har høyskoleutdannelse, betyr ikke det at du bør sikte på å score mellom 12 og 16 her. Ta sikte på ungdomsskolen.

Test teksten din

Begge testene består av rimelig kompliserte formler, men har det til felles at man scorer bedre hvis man kutter ned på antall stavelser i hvert ord, og antall ord i hver setning.

Hvis du vil måle din egen tekst i henhold til Flesh-skalaene, finnes det mange måter å få det gjort.

  • Du kan også laste ned Flesh, et lite program for Mac eller PC som hjelper deg med analysen.
  • Ordtellingsfunksjonen til Google Docs gir informasjon om både Flesch- og Flesch–Kincaid-scoren til dokumentet.
  • Hvis manuskriptet ditt allerede ligger ute på internett anbefaler vi Juicy Studio, og hvis du har en tekstbolk som ikke hører hjemme noe annet sted, kan du bruke Editcentral.com.
  • Lesbarhetsstatistikk er tilgjengelig via stavekontrollen i Microsoft Word (slå opp i Hjelp hvis du trenger hjelp til å finne frem).

Noen problemer

Du må ikke la en god Flesh-score gi deg en falsk følelse av suksess. Det er ikke alle én- og tostavelsesord som er nyttige; mange av dem er bare fyllord. Så uansett hvordan du scorer, les gjennom teksten din igjen og luk ut gjentagelser og unødvendige ord.

Jeg nevnte dessuten at disse testene passer best på engelsk. En grunn til det er at man på norsk slår sammen ord på en måte man ikke gjør på engelsk.

For eksempel er police car to ord med henholdsvis to og én stavelse på engelsk. Politibil er derimot ett ord med fire stavelser, og en maskin vil kanskje tro det er komplisert – selv om niåringer flest elegant leser forbi det uten å snuble.

Vær klar over dette, men ikke bruk det som en unnskyldning til å få en høy score; ta det heller som en ekstra utfordring. For en Flesch-score gir fortsatt en meget god pekepinn.

PS:

Denne teksten scorer 70,4 på Flesch Reading Ease-testen og 7,7 på Flesch–Kincaid-testen.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

0 Comments
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer