Pdf, eller portable document format, er det beste dokumentformatet for å sende fra seg filer som man ønsker at skal se like ut på forskjellige maskiner. Men hvordan lager man en pdf?

Hvis du har skrevet en viktig søknad eller et tilbud i Word eller Excel, eller du har brukt lang tid på å tøyle et annet program for få  til akkurat det designet du hadde sett for deg, så er det skuffende å få vite at dokumentet ikke vil se likt ut på en annens maskin.

Variasjoner i skjermoppløsning, programvare, tilgjengelige fonter og standardinntillinger kan få et tilsynelatende enkelt tekstdokument til å se helt annerledes ut enn det var tenkt. Og om du i tillegg har gjort et forsøk på å inkludere bilder eller andre grafiske elementer i dokumentet, så er resultatet enda mer usikkert.

Det er her pdf-en kommer inn i bildet. Pdf har blitt en industristandard for deling av dokumeneter som skal se like ut på tvers av teknologiske hindringer. Om et dokument skal sendes til trykk eller om et skjema skal distribueres, så er pdf det foretrukne formatet.

Og det er ikke vanskelig å lage en pdf.

Hvis man har punget ut for hele Adobes suite med programmer, eller i det minste for fullversjonen Adobe Acrobat, så dukker det opp små knapper rundt omkring i flere programmer, som gjør om dokumenter til pdf-er.

I Mac OS X er det dessuten veldig enkelt å gjøre det uten noen av Adobes programmer. På utskriftsmenyen er det en egen knapp som heter Lagre som pdf. Dermed kan ethvert dokument som kan skrives ut også gjøres om til en pdf i to klikk.

På PC-er som kjører Windows går det an å laste ned et av et stort utvalg billige eller gratis programmer som konverterer dokumenter til pdf.

For dem som ikke allerede har et program på PC-en sin som kan lage pdf-er, er det imidlertid enda enklere å gå inn på Adobes egne sider, der det finnes et verktøy som lager pdf-er av alle de vanligste filformatene.

Blant filformatene som støttes er .doc, .ppt og .xls (standardformatene i Microsofts Office-pakke) så vel som Enkel tekst (txt) og Rikt tekstformat (.rtf), og bildeformatene jpg, gif, png, bmp.

Prøv det selv, neste gang du skal sende fra deg et dokument som ikke skal kunne endres.

Create Adobe® PDF Online

Abonnere
Gi beskjed om
guest

0 Comments
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer