Hendelig uhell. Foto: Laxman Thapa via Flickr, https://www.flickr.com/photos/laxmanthapa/
Var dette kanskje et hendig uhell? Det kan i hvert fall virke som om lokalbefolkningen mener det.

Det er mange som snakker om hendige uhell. De fleste mener nok å si at uhellet var hendelig.

Det er egentlig litt underlig at så mange gjør denne feilen, for de fleste vet at hendig betyr praktisk. Og når noen blir skumpet ut i vannet, får en golfball i hodet eller velter en kopp kaffe over en datamaskin, skulle man tro at praktisk var det siste ordet de ville bruke.

Hendelig uhell er et uttrykk som ofte brukes i jussen, for eksempel i erstatningretten, og beskriver skade som skjer uten at noen handler spesielt uforsiktig eller klanderverdig.

En hende gang (altså: en sjelden gang) i blant kommer jo imidlertid et uhell ganske beleilig, og da kan man jo omtale det som et hendig uhell.

Men det fungerer best hvis man vet hva det betyr.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

2 Comments
Eldste
Nyeste Mest populære
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer
hd_liskus

Det kan virke som at forfatter her mener at det alltid er feil å skrive «hendig uhell». Det kan umulig være meningen. Hvis golfballen i hodet fører til en legevisitt som tilfeldigvis avdekker en tumor som da behandles effektiv er det utvilsomt også et hendig uhell.

Jeg bruker i hvert fall det mye i dagligtalen. Foruten jurister er det vel få som sier hendelig uhell, de fleste kaller det nok bare uflaks 🙂

Du har helt rett. Det var absolutt ikke meningen å antyde at det alltid er feil å skrive «hendig uhell». Jeg hadde tvert imot håpet at jeg tydelig åpnet for det motsatte både i det første og de to siste avsnittene. Så feil kan man ta 🙂