Noen ganger kan det være godt å ha en liten liste man kan gå gjennom for å sjekke om man har husket absolutt alt. Dette er ikke en slik liste – bare noen tips og råd som kan løfte det du har skrevet et par hakk.
Les gjennom
Les alltid gjennom det du har skrevet selv. La gjerne artikkelen ligge og hvile seg en stund – en time, en dag, en uke – før du leser den på nytt. Da vil du se den med nye øyne, og du vil selv reagere på kronglete formuleringer.
Be om hjelp
Ikke vær for stolt, for flau eller for utålmodig til å be noen om hjelp. Hvis du står fast på en formulering eller har glemt et ord, eller hvis du har vanskeligheter med å få teksten til å flyte mellom to avsnitt, så er det godt mulig alle kan hjelpe.
Ikke bare skriv, beskriv
Når du vil formidle en unik stemning eller et fantastisk syn holder det ikke å si at stemningen er unik, eller at synet er fantastisk. Den leseren som er enig i det er enten veldig tillitsfull eller veldig fantasifull. Hvis du derimot klarer å beskrive det som gjør stemningen så unik og synet så fantastisk, vil du ha gjort en utmerket jobb som leserne blir glad for.
Vær konsekvent
Det er ikke alltid du finner korrekt stavemåte på et ord eller navn uansett hvor mye du leter i oppslagsverk eller på Internett. Hvis du ikke vil eller kan ta en telefon til noen som vet (Norges Språkråd har telefon 24 14 03 50), så bestem deg for en stavemåte og hold deg til den. Det samme gjelder for alle andre hull du finner i regelverket: Lag dine egne regler for å tette hullene, og følg dem.
Vær kritisk
Ikke tro alt du leser. Ikke tro alt du hører. Ikke stol på alle du møter. Ikke ta alt du blir fortalt for god fisk. Ikke stol på stave- eller grammatikkontrollen til Microsoft. Men ikke bli paranoid heller.
Kill your darlings
En formulering kan være et mesterverk, en setning kan være genialt skrevet, men selv det vakreste avsnitt kan likevel gjøre mer skade enn nytte hvis det ikke hører hjemme i det du skriver. Ta det bort. «Kill your darlings» passer også godt på dine yndlingsuttrykk. Vær på vakt etter ord og ordtak som går igjen svært ofte når du skriver, og pass på at du ikke misbruker dem.
Vær fornøyd
Det perfekte er det godes fiende. Mens du flikker på noe som egentlig er ferdig, kan det godt hende du ødelegger det som gjør artikkelen bra i et mislykket forsøk på å gjøre den perfekt.