Det er ikke bare noe moren din sa; det er faktisk bevist at mennesker som er flinke til å vise takknemlighet får flere og bedre gaver. Så, selv om du gjør det av ren og skjær egoisme, lær deg å skrive takkekort.
Hvis du allerede har en god oppskrift og rutine for å skrive takkekort, behøver du ikke lese dette. Det er først og fremst myntet på dem som synes det er vanskelig å vite hva de skal skrive, og som derfor aldri får gjort det.
1. Ha utstyret i orden
E-poster duger godt til en del daglig takknemlighet, men all takknemlighet av en viss størrelse bør vises på papir. Det vil si at gaver du har mottatt, store tjenester noen har gjort for deg, eller viktige muligheter du har fått, bør takkes for med noen velvalgte ord på et lite kort.
De fleste bokhandler og papirforretninger selger papir som egner seg som takkekort, med konvolutter i riktig størrelse, eller ferdige takkekort med mer eller mindre heldige motiver på. Du kan også få trykket opp dine egne brevark og takkekort ganske rimelig.
Husk dessuten å bruke en god penn, helst ikke en kulepenn, men en fylle- eller tusjpenn som legger fargen pent og tykt på papiret.
Når du har utstyret i orden er det på tide å skrive. Det beste er å kladde beskjeden først, for det er vanlig å ombestemme seg noen ganger mens man skriver.
2. Kjære deg …
Øverst må du ha en hilsen. Det er ikke like lett på norsk som på engelsk, men for det meste slipper du unna med å åpne med Kjære (og navnet på den du skriver til).
Neste setning bør begynner med «Takk for» og slutter med det du fikk, om det var en tusenlapp du fikk til konfirmasjonen, en mulighet til å prøvespille på Det norske teater, eller hjelp med å flytte to tusen sauer til seters.
Hittil er dette takkekort-greiene ganske enkle saker. Nå begynner det vanskelige.
3. Men hvorfor?
Neste setning må utdype og forklare hvorfor du er takknemlig. Her kommer hjertet og hjernen inn i takken. Noen ganger er det enkelt, som i: Pengene kommer godt med når jeg skal på Interrail i sommer, eller i: Jeg hadde ikke klart det uten din hjelp.
Andre ganger kan det være vanskelig; det er ikke alt man får som man ønsker seg. Alle gaver har imidlertid en verdi i seg selv, så forsøk å finne en virkelig positiv ting å si: Jeg likte særlig godt fargen, eller Den inspirerer meg til å begynne med kurvfletting.
Unngå løgn og lett gjennomskuelige omskrivninger. Hvis du ikke kommer på noe annet, husk at tanken og innsatsen som ligger bak, er en viktig del av gaven. Det var hyggelig at du kunne ta deg tid, eller jeg er rørt over at du tenkte på meg er bedre utveier. Hvite løgner er ikke så hvite hvis de leveres helt uoppfordret.
4. Til slutt
Den siste setningen før du avslutter bør handle om fremtiden, mer eller mindre håndfaste planer om å sees eller snakkes igjen. Det kan være et løfte om et besøk, en åpen invitasjon eller et ønske om å treffes. Jeg ser innom deg neste gang jeg er i byen, eller La oss ta en kaffe en dag, så skal jeg fortelle deg mer.
Avslutt med en vennlig eller hjertelig hilsen og en stor, avslappet signatur.
Noen ganger vil du gjøre litt mer. Ofte vil et vedlagt bilde av deg, opptatt med det du takker for, si mer enn fire setninger. Andre ganger vil en flaske vin eller en blomsterbukett si det som skal sies.
Veldig nyttig! : )
Veldig nyttig! : )