Det beste rådet når du skal skrive bedre er også det enkleste: Les gjennom én gang til.
For mange er det en selvfølgelighet, men det må likevel sies. Det er mange – inkludert profesjonelle journalister og tekstforfattere – som ikke tar seg tid til å lese det de selv har skrevet.
Det merkes: Slurvefeilene tårner seg opp, og ødelegger for helhetsinntrykket.
Hvis du ikke allerede har for vane å lese gjennom det du har skrevet før du sender det fra deg, vil du bli overrasket over hvor mange pinlige feil og forvirrende formuleringer du kan unngå.
Selv de beste har tid
Jeg kjente en gang en amerikansk redaktør som ga journalister to ukers tjeneste som korrekturleser hvis de leverte manuskripter med for mange slurvefeil.
Ofte var visstnok de mest erfarne, mest anerkjente og best betalte journalistene– dem med mest selvsikkerhet og minst tid – blant verstingene.
Men selv ikke de beste journalistene er immune mot slurv, og selv ikke de beste journalistene kan ha så dårlig tid at de ikke kan kvalitetssikre arbeidet sitt, så selv Pulitzer-pris-vinnende journalister ble satt til å lese korrektur når de gjorde seg fortjent til det.
Det skal ha vært en svært effektiv måte å lære alle hvor irriterende det er å rydde opp etter slepphendte kolleger (og det er ikke sjelden jeg har hatt lyst til å ilegge noen den samme straffen selv).
Ta en pause først
Det beste er om du kan ta en pause før du leser teksten din på nytt.
Du blir lett blind for dine egne feil når du jobber lenge og hardt med en tekst. Den beste kuren er å tenke på noe annet i en periode.
Pausen kan være en tur i frisk luft, en god natts søvn, eller – mest realistisk – de tre minuttene det tar deg å hente en ny kopp kaffe.
Når du så har lest det du har skrevet, og gjort de nødvendige rettelsene og endringene, er det ikke noe i veien for at du tar deg enda et par minutter før du leser gjennom én gang til.
Og så enda en gang til.
Det spiller liten rolle om du leser gjennom det du har skrevet for første eller tusende gang. Ideelt sett er du ikke ferdig før du kan lese gjennom hele teksten uten å ville gjøre flere endringer.
Forskjellige øyne
Dessverre kommer virkeligheten som regel i veien.
Jeg liker godt et råd jeg fikk fra Øyvind Røst, som skriver for Dine Penger, da jeg spurte ham hvordan han gjør det lett å lese om vanskelige temaer:
Les gjennom teksten din flere ganger med forskjellige «øyne» hver gang.
- Faglig innhold
- Språklige forbedringer
- Grammatikk og skrivefeil
- Overskrifter og ingress
- En siste gjennomlesning – se på alt
PS: I hverdagen har vi journalister ofte ikke tid til dette.
Rådet er godt, men PS-et treffer blink.
For det er ikke bare journalister som sliter med tidspress. Jeg skulle selv gjerne lest mye av det jeg skriver både én, to og tre ganger til før jeg sender det fra meg.
Det er imidlertid ingen av oss som har tid til å bruke flere timer på hver epost og dager på et innlegg til nettsiden, eller som orker å gå tilbake og jobbe videre med noe vi allerede føler er ferdig.
Heldigvis får du størst gevinst første gang du tar en pause og en ny gjennomlesning.
Og har du tid og ork, så får du ofte nest størst gevinst andre gang.
Så hvis du kan gjøre det til en vane å lese det du har skrevet bare én gang til, kan jeg garantere at du vil forbedre alt du skriver over natten.