Tankestrek brukes for å skape en litt lengre pause enn det et komma tilfører – og det klarer tankestreken å gjøre alene. Det skal med andre ord ikke stå noe komma eller annet tegn foran tankestreken – kun et mellomrom på hver side. Husk dessuten at det er forskjell på tankestrek (lang) og bindestrek (kort).

Sitatstreker er like lange som tankestreker. Det er dessuten ikke nødvendig å bruke anførselstegn når man bruker sitatstrek.

Hvis man har et mellomrom på hver side av en bindestrek vil Microsoft Word som regel automatisk gjøre den om til en tankestrek. Dessverre gjør ikke programvaren den samme nytten når bindestrek brukes i stedet for sitatstrek. Lær deg derfor hurtigtasten for ”lang strek”. Husk også at streken etter et beløp (kr 100,–) er en tankestrek og ikke en bindestrek.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

9 Comments
Eldste
Nyeste Mest populære
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer
Jorgen

Tankestrek etter kr 100,- ja – men når det nå blir slutt på 50-øringen så er det vel ikke heller nødvendig med tankestrek?

Tja. Man vil nok fortsatt bruke øre på papiret en stund til, og det er jo på papiret tankestreken virkelig kommer til sin rett. 🙂

Steinar

Ser at de fleste nettavisene bruker bindestrek som sitattegn. Synes vel at det gir bedre lesbarhet. Er det avisenes interne skriveregler som avgjør det da?

Tja … Det kan være så gjennomtenkt, men det er nok litt optimistisk å tro. Fortsatt er det mange journalister (også på nett) som ikke vet forskjell på en apostrof og en aksent – i hvert fall ikke på tastaturet. Det er lite trolig at alle vet hvor de finner en tankestrek/sitatstrek. Jeg mistenker at vi kan takke autokorrektur for at tankestreken fortsatt er såpass vanlig som den er. Avisene har riktignok interne skriveregler, møysommelig utarbeidet av ekstremt dyktige skribenter, redaktører og ymse akademikere. Men det betyr dessverre ikke at de brukes. Det er nok de færreste som klarer å sette… Les mer »

Christine

Men skal det være mellomrom mellom sitatstrek og selve sitatet? – Dette var nytting informasjon! Eller, –Dette var nyttig informasjon!

Christian K. Nordtømme

Hei, Christine.

Et mellomrom gjør seg godt. Hvis du finner hardt mellomrom på tastaturet, bruk gjerne det. Dessuten passer det som regel godt med et linjeskift foran, selv om det ikke strengt tatt er påkrevet.

Det var nyttig informasjon, tenker jeg.

🙂

Fred Dunsaas

«Lær deg hurtigtasten,» står det (beklager for stygge anførselstegn). MEN HVA ER HURTIGTASTEN?!?!?!?!??!?!?!!!!

Hei, Fred. Jeg ser du i det minste fant riktig tastekombinasjon for utropstegn. Da skal du nok snart mestre dette, også. 😉 Hurtigtasten for tankstrek varierer noe fra maskin til maskin og program til program, så jeg kan ikke gi deg noe veldig enkelt svar. I norsk Mac OS X er Alt + – (bindestrek) standard for vanlig tankestrek, og Alt + Shift + – (bindestrek) standard for den lange varianten. (Det finnes imidlertid programmer og nettsteder som har overstyrt standarden og brukt den tastekombinasjonen til noe annet.) På Windows-PCer vet jeg ikke om det finnes noen hurtig tastekombinasjon som… Les mer »

Fred Dunsaas

Takk!!!!!!11