Begge varianter er lov, og de kan brukes om hverandre.

Isteden skrives i ett ord, i stedet i to. Det samme gjelder istedenfor og i stedet for.

Logikken bak det er at ordene ikke kan skrives hver for seg med mindre de faktisk har mening hver for seg; stedet er bestemt form av substantivet et sted, mens steden ikke betyr noe på norsk.

Abonnere
Gi beskjed om
guest

8 Comments
Eldste
Nyeste Mest populære
"Inline" kommentarer
Se alle kommentarer
Cho Hestegal

Så det er riktig å skrive i stedet?

Christian K. Nordtømme

Det stemmer. 🙂

Nike_97

Det er et «både og». Du velger. Legger ved en kilde som bekrefter det:

https://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=istedenfor&sourceid=Mozilla-search&

Christian K. Nordtømme

Ja. Jeg ser at det ikke kom tydelig nok frem fra teksten, og at jeg muligens misforsto spørsmålet til Cho. Jeg har gjort noen endringer i teksten for å unngå flere misforståelser.

Oscar Pistorius

Fra Dagbladet i dag om Oscar Pistorius: «Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.»
Jeg skjønner hva journalisten prøver å si, men blir dette riktig da? Det er i hvert fall ikke noe realistisk alternativ til skinnene at han skulle bruke sine allerede amputerte bein…

Jeg tror og mener det må være helt greit å gjøre det på denne måten, men er nok ikke riktig person å spørre. Hvis du vil ha ekspertsvar på hva reglene sier, bør du heller henvende deg til Språkrådet, Riksmålsforbundet, Per Egil Hegge i Aftenposten eller Språkspalta på Facebook.

Selv synes jeg lesbarhet og forståelse, kreativitet og et effektivt, effektfullt språk skal veie mye tyngre enn «blir det riktig, da?». Setningen er ikke spesielt god, men den lille vrien du bemerker er eneste tegn på noe som ligner skrivekunst. Resten kunne vært formulert av en robot. :-/

Oscar Pistorius

Joda, det var nok vel pirkete angående det språklige, men synes det var en viss logisk brist. Uansett, takk for at du tok deg tid til et godt svar. Har ikke sett bloggen din før, men syns den er god. Leste et par artikler i dag og kommer nok innom igjen!

Ja, jeg skjønner hva du mener med logisk brist.

Uansett: Takk for kompliment. Håper jeg ikke har skremt deg fra å kommentere og stille spørsmål neste gang. Gleder meg til å se deg her igjen. (Skjønt, det er vel litt mye å be om at du skal fortsette å bruke navnet Oscar Pistorius, så jeg vil kanskje ikke kjenne deg igjen neste gang. ???? )